KOMUNIKATION

För att kunna prata med andra båtar, men även oss i besättningen emellan på ett större avstånd så har vi radioaparater, och för att skicka mail, ta emot sms och kommunicera med nära och kära där hemma så har vi en satelittelefon att använda då andra medel inte fungerar eller finns tillgängliga.

 

31385

 

Bärbar Vhf Cobra 2st

 Används som reserv om den fasta vhf:en slutar fungera, eller om man av någon anledning måste överge båten, så finns den lätt tillgänglig och väl synlig hela tiden. den kan också användas så man vill kunna prata med varandra i land då mobil inte är nödvändig, eller om någon är i land och någon i båten osv.

 

 

 

 

 

 

 

 

ro4800

Fast Vhf Furuno RO 4800

Denna Vhf är då som sagt fastmonterad i båten, fördelen med denna är att den har en mycket högre effekt och antennen är högt placerad vilket ökar räckvidden enormt. vår vhf har även en inbyggd AIS-mottagare som möjliggör att vi kan se andra fartygs AIS signaler. och då få upp deras position antingen på vhf:en, i datorn eller på en plotter.

 

 

 

 

 

 

 

isatphone pro

Satelittelefon Isatphone Pro

Detta är då våran satelittellefon som är till största del en säkerhetsdetalj ifall vi skulle hamna i sjönöd och alla våra kommunikationsmöjligheter var utslagna eller att vi var utom räckvidd för vhf. Men vi kan också använda denna för att ta emot mail, sms och samtal. en lång korsning av atlanten kan ju alltid förgyllas av att man ringer hem när man kommit halvvägs!

 

 

 

 

 

 

 

Säkerhet

Säkerhet är något vi verkligen värderar högt, det är ju nämligen så att vi faktiskt är lika rädda om våra liv som vilken annan människa som helst. enda skillnaden med oss är att vi har en äventyrslusta som gör att vi använder rädslan som ett verktyg. Men för att slippa hamna i onödigt farliga eller jobbiga situationer så är rädsla bra, den gör att man inte åker ut i en storm eller går på fel ställen. Vi vill undvika stormar och stannar hellre en vecka längre i hamn, och lyssnar noga på väderleksrapporter.Vi vill försöka förebygga skador och onödigheter genom att ta det lugnt, njuta. men ändå kämpa på när det behövs!

 

27979_3716

Livflotte

Ifall nu det vore så att vi hamnar i det otroligt tråkiga situationen att vi måste inse oss besegrade av havets makter och ge upp fighten om vår kära ögonsten, så kan en livflotte vara ett bra alternativ om man tvingas bevittna Warskavi sänka sig ner mot posseidon.

 

 

 

 

 

 

 

ndsignalsats ior2-250x250

SignalSats

Om vi blir tvugna att påkalla uppmärksamhet vid sjönöd så kan ett stort sätt med bloss och raketer vara mycket användbara. men vi vill somsagt helst slippa använda detta.

 

 

 

 

 

 

 

 

Sjukvårdsväska

Denna väska inehåller Allt från dropp till förband för att kunna spjälka brutna lämmar.

Sele

När det är vågigt, natt eller liknande och någon ska arbeta på däck, så är en sele användbar. träs runt överkroppen, och är kopplad med en tamp till ett längsgående spännband över båten för att man ska sitta fast men kunna röra sig, utan att falla överbord.

Skeppsapotek

Detta inehåller många olika mediciner, saxar nålar, tråd, plåster osv osv. en mer utförlig beskrivning kommer komma. med bilder och hur vi har tänkt. 

Mindre Utr, reparation och akut

här ska jag skriva till alla småpryttlar som är nog så viktiga, som pluggar, gummimattor och snabblagningskitt. om man går på grund osv. 

Navigation

Dator, digitala sjökort och gpspuck

Vi använer oss av programmet OpenCpn vilket är gratis och lätt att ladda ner. sedan har vi olyckligtvis piratt oss till sjökorten som är Cm93 och går att hitta på internet lite här och var!

AIS-mottagare

Denna sitter i vår vhf, Men är också kopplad till en magellan meridian color för att få in possitionen i vhfens ais-del.

Bestick

Passare, Transportörer och allt som behövs för att hantera papperssjökort på ett bra sätt.

2 st handburna gpser

Dessa är till för reserv om alla våra datorer och gpspuckarna dör. Men för att vi skall ha problem att navigera in i hamn utan gps så krävs det att. Kaptensens telefon eller kamera dör, 2 gps puckar, 2 bärbara gpser, Kaptenens Ipad och sattelittelefonen slutar fungera. Det finns gps i mycket nu för tiden....

Papperssjökort

Vi Har lyckats få tag i Papperssjökort över hela världen för 2000kr Dock är dessa från 1995, men inget problem då de flesta grund inte brukar flytta sig och detta är bara för reserv hoss oss.

Mat & Vatten


Vi Köper vanligtvis en hel hög konserver, frukt och lök innan vi åker längre sträckor. och vatten köper vi oftast i 5-8liters vattendunkar i affärerna. vi klarade oss över atlanten på 20 dagar med 200l rent dricksvatten och 120l vatten för matlagning. Och detta är då för 4 personer!!